reiki healing

Wat Is Reiki Healing? Ontdek de Kracht van Energie!

Heb je weleens van Reiki gehoord en je afgevraagd wat het precies is? Nou, wij duiken er vandaag in! Reiki is een vorm van alternatieve geneeswijze die oorspronkelijk uit Japan komt. Het is gebaseerd op het idee dat we allemaal een soort 'levensenergie' hebben die door ons lichaam stroomt. Als onze levensenergie laag is, zijn we meer vatbaar voor stress en ziekte, maar als het hoog is, voelen we ons sterker en gelukkiger.

Het unieke aan Reiki healing is dat het gebruik maakt van de handen om deze energie over te dragen of te harmoniseren. De behandelaar gebruikt specifieke handposities op of net boven het lichaam om de energiestroom te bevorderen. Dit proces staat bekend als 'handoplegging'. Veel mensen beschrijven na een Reiki-sessie gevoelens van ontspanning, rust en soms zelfs emotionele releases.

Dus hoe werkt zo'n sessie eigenlijk? Bij een Reiki-behandeling ga je meestal liggen op een massagetafel terwijl je volledig gekleed bent. De behandelaar zal dan beginnen met hun handen op verschillende posities te plaatsen, beginnend bij je hoofd en verder naar beneden richting je voeten. Sommigen zeggen dat ze warmte of tintelingen voelen waar de handen geplaatst worden – dit zou de energie zijn die weer vrij begint te stromen door je lichaam!

Wat is Reiki Healing?

Reiki is een vorm van alternatieve geneeswijze die oorspronkelijk uit Japan komt. Het woord 'Reiki' bestaat uit twee Japanse karakters: 'Rei', wat 'universeel' betekent, en 'Ki', dat staat voor 'levensenergie'. Deze healingmethode werd aan het eind van de 19e eeuw ontdekt door Mikao Usui na een periode van vasten en mediteren op de berg Kurama in Japan.

De basisprincipes van Reiki

De kerngedachte achter Reiki is dat we allemaal verbonden zijn door deze universele energie. Wanneer onze eigen energie niet vrij stroomt of geblokkeerd is, kan dit leiden tot fysieke of emotionele onbalans.

 • Een Reiki-behandeling richt zich op het herstellen van de energiestroom.
 • De beoefenaar gebruikt handposities om energie over te dragen naar de ontvanger.
 • Dit zou zelfhelende processen in het lichaam stimuleren.

Hoe werkt een Reikisessie?

Tijdens een sessie lig je meestal comfortabel op een behandeltafel terwijl je volledig gekleed blijft. De behandelaar zal vervolgens zijn of haar handen zachtjes plaatsen op of net boven jouw lichaam.

 • Er wordt begonnen bij het hoofd en langzaam naar beneden gewerkt.
 • Mensen ervaren vaak warmte of tintelingen tijdens de overdracht van energie.
 • Een standaard sessie duurt ongeveer 60 tot 90 minuten.

Hoe Mikao Usui Reiki Vond

Mikao Usui zocht naar een manier om genezing te bieden zonder zijn eigen energie te gebruiken. Na zijn verlichtende ervaring op de berg startte hij met het onderwijzen van Reiki als een systeem voor healing en spirituele groei. Zijn methode verspreidde zich snel door heel Japan.

 • De evolutie:

Het was Hawayo Takata, een Amerikaanse vrouw van Japanse afkomst, die Reiki naar het Westen bracht. In de jaren dertig onderging ze zelf Reiki-behandelingen in Hayashi's kliniek en raakte zo onder de indruk dat ze besloot deze techniek mee te nemen naar Hawaii. Van daaruit verspreidde Reiki zich gestaag over andere delen van Amerika en uiteindelijk over de hele wereld.

 • Takata’s bijdrage:

Sindsdien heeft Reiki vele transformaties doorgemaakt en verschillende stromingen gekend. Echter blijven de kernprincipes ongewijzigd: het kanaliseren van universele levensenergie om harmonie en genezing te bevorderen.

Hedendaagse Praktijk

In onze hedendaagse maatschappij wordt Reiki beoefend door mensen overal ter wereld. Er zijn geen specifieke religieuze of spirituele geloofsovertuigingen nodig om met Reiki aan de slag te gaan; juist die universele toegankelijkheid draagt bij aan zijn populariteit.

 • Diversiteit in praktijken:

Hoewel sceptici vraagtekens plaatsen bij wetenschappelijke bewijsvoering achter Reiki, rapporteren veel mensen positieve effecten op hun welzijn na behandeling met deze oude kunstvorm. En daarmee blijft onze fascinatie voor dit unieke pad binnen alternatieve gezondheidszorg springlevend!

Hoe Werkt Reiki Healing?

wat is reiki

Reiki healing is best te omschrijven als een vorm van energiehealing. Het idee hierachter is dat we allemaal omringd worden door levensenergie. Die energie wordt ook wel 'ki' genoemd in Japan waar Reiki zijn oorsprong heeft. Als je ki stroomt zoals het hoort, dan zit je lekker in je vel en ben je over het algemeen gezond.

Een reikibehandeling begint meestal met een gesprekje waarin de behandelaar probeert te achterhalen wat je nodig hebt. Daarna ga je meestal liggen op een massagetafel en de behandelaar zal zijn of haar handen net boven of op specifieke delen van het lichaam plaatsen. Dit zijn vaak de chakra's, belangrijke punten die verbonden zijn met verschillende aspecten van ons fysieke en emotionele welzijn.

 • De kruinchakra
 • De derde oogchakra
 • De keelchakra
 • Het hartchakra
 • De zonnevlechtchakra
 • Het sacrale chakra
 • De wortelchakra

Gedurende deze sessies kan de ontvanger verschillende sensaties ervaren zoals warmte, tinteling of soms zelfs emotionele ontlading. Dat zou allemaal teken moeten zijn dat de energie aan het werk is.

Het mooie van Reiki is dat het compleet natuurlijk is en geen gebruik maakt van medicijnen of ingrepen. Mensen zoeken vaak naar alternatieve methodes zoals Reiki wanneer traditionele geneeskunde niet de gewenste verlichting biedt.

Belangrijk om te weten: er bestaat nog veel scepsis rondom Reiki omdat wetenschappelijk bewijs vooralsnog beperkt is. Echter hebben heel wat mensen baat bij deze behandeling geclaimd – dus wie weet? Misschien heeft jouw 'ki' ook gewoon een klein zetje nodig!

De Voordelen van Reiki Healing

Stressvermindering en ontspanning zijn grote voordelen die vaak worden genoemd als we het over reiki healing hebben. Dit is niet zomaar uit de lucht gegrepen. Veel mensen ervaren na een reikisessie een diep gevoel van kalmte en rust. Dit kan weer leiden tot betere slaap, minder angstgevoelens en een algemeen verhoogd welbevinden.

 • Stressvermindering
 • Diepe ontspanning
 • Beter slaappatroon

Wil jij stress verminderen? Het No Stress programma helpt tegen langdurige stress, overspannenheid/burnout.

Een ander voordeel dat veel gebruikers rapporteren is pijnverlichting. Chronische pijn kan ons leven behoorlijk op z'n kop zetten. Met reiki proberen therapeuten energieblokkades op te heffen waardoor het lichaam zichzelf zou kunnen helen.

 • Pijnverlichting
 • Ondersteuning zelfhelend vermogen

Emotioneel evenwicht en mentale helderheid zijn ook niet te onderschatten voordelen van reiki healing. Soms zitten we zo vast in onze routine of problematiek dat we geen uitweg meer zien. Reiki kan helpen om emotionele bagage los te laten en de gedachten weer op een rijtje te krijgen.

 • Emotioneel evenwicht
 • Meer mentale helderheid

Vergeet ook de spirituele groei niet! Hoewel dit aspect misschien wat zweverig klinkt, vinden velen juist hierin hun kracht terug. Het gaat om het herontdekken van jezelf, jouw plaats in de wereld begrijpen, en een verbinding aangaan met iets groters dan je eigen ik.

 • Spirituele groei
 • Persoonlijke ontwikkeling

Natuurlijk moeten we erbij vermelden dat iedere ervaring persoonlijk is; wat voor de één werkt hoeft nog niet voor de ander dezelfde resultaten te geven. Maar met al deze potentiële voordelen vinden wij het best wel interessant om reiki healing eens onder de loep te nemen, jullie ook?

Verschillende Vormen van Reiki Healing

wat is reiki healing

Reiki is een vorm van energiehealing die uit Japan komt. Het interessante aan Reiki is dat het verschillende stromingen en technieken kent. Elke variant biedt zijn eigen speciale focus en technieken, maar allemaal hebben ze hetzelfde doel: de levensenergie, of ki, laten stromen.

Usui Reiki

Usui Reiki is de traditionele vorm van Reiki healing en werd ontwikkeld door Mikao Usui in de vroege 20e eeuw. Deze methode richt zich op zelfgenezing, spirituele groei en het helen van anderen. Het werkt met symbolen die tijdens de sessies gebruikt worden om energie te kanaliseren.

 • Shoden (eerste graad) – gericht op fysieke heling.
 • Okuden (tweede graad) – introduceert mentale en emotionele heling.
 • Shinpiden (meestergraad) – voor diegenen die zelf leraren willen worden.

Karuna® Reiki

Karuna® Reiki is een nieuwer type dat voortbouwt op Usui Reiki. Het werd ontwikkeld door William Lee Rand in de jaren '90 na geïnspireerd te zijn door andere reikimeesters. Dit type legt nadruk op mededogen (karuna in het Sanskriet) naar jezelf en anderen toe als een weg naar heling.

Holy Fire® Reiki

Holy Fire® Reiki is ook bedacht door William Lee Rand en wordt gezien als meer verfijnd en krachtiger dan traditionele methodes. Het maakt gebruik van wat bekend staat als 'Holy Fire' energie voor zuivering, heling, begeleiding en empowerment.

Elke reikivorm heeft zijn enthousiastelingen die zweren bij de effectiviteit ervan. De keuze voor een bepaalde stijl hangt vaak af van persoonlijke voorkeur of wat aangeboden wordt in jouw omgeving.

Het blijft belangrijk te onthouden dat hoewel veel mensen positieve ervaringen delen over hun behandeling met reiki, wetenschappelijk bewijs nog steeds schaars is. Zoals altijd geldt: sta open maar blijf ook kritisch ten aanzien van wat je hoort en ervaart!

Persoonlijke Ervaringen met Reiki

Hoewel hard wetenschappelijk bewijs voor de effectiviteit van Reiki nog steeds onderwerp van discussie is, zijn er talloze persoonlijke anekdotes die wijzen op positieve ervaringen.

 • Sommige mensen melden vermindering van stress en angst na een behandeling.
 • Anderen voelen zich meer ontspannen en energetisch in balans.

Het idee achter deze behandelmethode klinkt misschien zweverig, maar voor velen biedt het daadwerkelijke rust en heling. Of je nu sceptisch bent of openstaat voor nieuwe ervaringen, één ding kunnen we niet ontkennen: er schuilt kracht in ontspanning en aandacht voor ons welzijn.

Conclusie

hoe werkt reiki 

Reiki healing is een fascinerende vorm van alternatieve geneeswijze. We hebben gezien dat het draait om de overdracht van energie en dat veel mensen er baat bij kunnen hebben. Laten we eens kijken naar de belangrijkste punten:

 • Energie en balans: Bij Reiki gaat het allemaal om het herstellen van onze energetische balans.
 • Persoonlijke ervaringen: Iedereen ervaart Reiki anders, sommigen voelen warmte of tintelingen, anderen merken misschien emotionele verlichting.
 • Geen medisch wondermiddel: Hoewel Reiki prachtige resultaten kan bieden, moeten we het niet zien als vervanging voor traditionele medische behandelingen.

Wat onthouden we?

 • Reiki is veilig en niet-invasief; je hoeft dus niet bang te zijn voor nare bijwerkingen.
 • Het kan perfect samen gaan met andere therapieën om welzijn te bevorderen.

We willen benadrukken dat hoewel positieve anekdotes inspirerend zijn, ze geen wetenschappelijke bewijzen vormen. Daarom is het belangrijk altijd kritisch te blijven kijken naar wat reiki voor jou persoonlijk kan betekenen.

Tot slot

Ons advies? Sta open voor nieuwe ervaringen, maar houd beide benen op de grond. Ben je nieuwsgierig geworden? Probeer het eens uit! Vind een gecertificeerde behandelaar en ontdek of reiki iets voor jou is. En vergeet niet: luister altijd goed naar je lichaam en blijf in gesprek met je zorgverleners.

Dus daar heb je het - een klein inkijkje in de wereld van reiki healing. We hopen dat dit artikel jullie heeft geholpen meer inzicht te krijgen in wat reiki nu eigenlijk inhoudt!

Wil jij stress verminderen? Het No Stress programma helpt tegen langdurige stress, overspannenheid/burnout.

Aanbevolen blogcategorie:

Aanbevolen leesmateriaal:

Terug naar blog