edelsteen genezing

Edelsteen heling: Ontrafel de Kracht!

Edelsteen genezing is een fascinerende wereld waar we ons graag in verdiepen. Het idee dat natuurlijke stenen en kristallen therapeutische voordelen kunnen bieden, spreekt tot de verbeelding. Al eeuwenlang worden edelstenen gebruikt door verschillende culturen over de hele wereld voor hun vermeende helende eigenschappen.

We zijn nieuwsgierig naar hoe deze kleurrijke juweeltjes van Moeder Natuur ons welzijn kunnen beïnvloeden. Of het nu gaat om het bevorderen van emotioneel evenwicht of het aanbieden van fysieke ondersteuning, edelsteen therapie heeft voor veel mensen een plekje in hun hart veroverd. Het mooie hieraan is dat iedere steen z'n eigen unieke kracht heeft en daarmee ook z'n eigen specifieke toepassing.

Wil je edelstenen voor jezelf aanschaffen? Bekijk dan de uitgebreide collectie op Spiru eens!

Bekijk verschillende edelstenen >

Wat zijn edelstenen

Edelstenen (kristallen) zijn natuurlijke elementen die uit de aarde komen. Een echte edelsteen heeft een regelmatige ordening van eenheidscellen die een unieke roosterstructuur (kristalstelsel) vormt.  

Edelsteen kleur

edelsteen healing

Het is beslist waar dat de kleur van een edelsteen zijn aantrekkingskracht beïnvloed. Maar kleur speelt ook een rol in het energetische en helende effect van edelstenen. De kleur van een edelsteen komt van drie dingen:

 • de manier waarop het edelsteen licht absorbeert
 • de specifieke mineralen/chemicaliën die de edelsteen bevat
 • eventuele onzuiverheden in de edelsteen

De mineralen en onzuiverheden bepalen welke golflengten van licht de edelsteen zal absorberen en de kleur die dat oplevert. Als een edelsteen alle lichtgolflengten absorbeert, oogt het zwart. Absorbeert het helemaal geen golflengten, dan oogt het helder. Onzuiverheden en chemicaliën beïnvloeden licht allemaal anders.

De elektriciteit van edelstenen

Alles heeft energie. De kwantumfysica toont aan dat in haar meest basale vorm alle materie bestaat uit vibrerende snoeren elektriciteit. Ook je lichaam en ook edelstenen.

Mensen zijn veel gevoeliger voor energie dan je zou denken. Zelfs mensen met weinig inzicht in energie of energieheling merken wel eens dat bepaalde personen hun geen goede 'vibe' geven. In dat geval voelen ze energie en merken ze dat de energetische vibratie van de ander niet past bij die van henzelf. 

Entrainment

Ben je ooit in de buurt geweest van een echt negatief persoon en bracht dat je stemming naar beneden? En andersom, in de buurt van een zeer positief persoon waardoor je direct in een betere stemming kwam?

Dit is entrainment, de neiging van het ene vibratiesysteem om het andere te beïnvloeden zodat de twee synchroon lopen. Denk ook eens aan je biologische klok, die maakt dat de cycli van licht en donker je lichaam vertellen wanneer het moet slapen. 

Elektrisch effect

 • Piëzo-elektrsisch effect: dit effect treedt op wanneer niet-geleidende kristallen (sommige kristallen zijn geleidend, andere niet) een elektrische lading opwekken onder mechanische druk. Kwarts is zo'n kristal. De piëzo-elektriciteit ervan maakt het populair voor gebruik in apparaten als radio's, horloges en andere digitale geïntegreerde schakelingen.
 • Pyro-elektrisch effect: pyro-elektrische kristallen zoals toermalijn wekken elektrische stroom op als ze worden verhit of gekoeld. Er zijn diverse toepassingen voor pyro-elektriciteit, waaronder stroomconversie en infrarooddetectie. 

De vibratie ervaren

Zoals alle andere materie hebben edelstenen hun eigen vibratie. Ook het menselijk lichaam heeft een eigen vibratie en ervaart entrainment bij contact met andere vibraties. Werk je dus met edelstenen, dan kunnen die via entrainment de energieën van je lichaam, geest en ziel veranderen. 

Omdat de meeste edelstenen een hogere vibratie hebben dan het menselijk lichaam, verhogen ze doorgaans die van ons, omdat we daarmee dichter bij spiritualiteit komen en mentaal, fysiek en emotioneel in positievere richtingen bewegen.

Verschillende soorten edelstenen en hun genezende eigenschappen

Elke edelsteen heeft z'n eigen charme en specifieke krachten. Laten we eens duiken in de wondere wereld van kristallen en stenen, waar elke tint en vorm een uniek verhaal vertelt over healing.

Amethist

Amethist staat bekend om zijn prachtige paarse kleur die varieert van licht lavendel tot diep violet. Geloofd wordt dat deze steen kalmerende eigenschappen heeft en stress kan verminderen.

 • Bevordert innerlijke rust
 • Helpt bij slapeloosheid
 • Kan ondersteunen bij het overwinnen van verslavingen

Rozekwarts

Ah, rozekwarts, de steen van liefde! Met z'n zachte roze gloed trekt het liefde aan en bevordert het zelfliefde en heling van het hart.

 • Versterkt relaties
 • Stimuleert vergeving
 • Ondersteunt bij rouwverwerking

Bergkristal

Bergkristal is de alleskunner onder de kristallen. Het is helder als glas en werkt als een krachtige energieversterker.

 • Verhoogt spiritualiteit
 • Versterkt andere stenen
 • Bevordert mentale helderheid

Tijgeroog

Tijgeroog met zijn goudbruine strepen geeft ons moed, bescherming en inzicht. Het is alsof je door een schild kijkt dat alleen positieve energie doorlaat.

 • Beschermt tegen negatieve invloeden
 • Helpt doelen te bereiken
 • Stimuleert wilskracht

Dit lijstje is natuurlijk maar een klein voorproefje van wat er allemaal te ontdekken valt. Edelstenen worden al eeuwenlang gewaardeerd, niet alleen voor hun schoonheid maar ook voor hun potentiële geneeskrachtige werking. Of je nu gelooft in de helende krachten of ze gewoon mooi vindt om naar te kijken, één ding is zeker: ze voegen een beetje magie toe aan ons dagelijks leven!

Hoe edelstenen te gebruiken voor genezing

genezende edelstenen

Zeg nou zelf, de fascinatie voor edelstenen en hun mogelijke helende eigenschappen is van alle tijden. Maar hoe zet je deze schitterende natuurwonderen in ter bevordering van je welzijn? We duiken er samen in!

Kies jouw steen zorgvuldig uit

Allereerst is het belangrijk om een edelsteen te kiezen die aansluit bij je persoonlijke behoeften. Elke steen heeft namelijk zijn eigen kracht en werking.

 • Amethist staat bekend om zijn kalmerende energie.
 • Rozenkwarts wordt vaak geassocieerd met liefde en emotionele healing.
 • Citrien zou dan weer helpen bij het versterken van zelfvertrouwen.

Draag ze als sieraad of stop een kleine steen in je broekzak. Zo heb je de positieve vibes altijd bij je!

Creëer een rustgevende ruimte

Omring jezelf met de stenen tijdens meditatie of yoga. Het creëren van een serene omgeving kan helpen om beter af te stemmen op de energie van de edelstenen.

 • Leg verschillende stenen rondom je yogamatje.
 • Houd tijdens meditatie een steen vast of plaats hem voor je neer.

Visualiseer hoe hun energie samenvloeit met die van jou, resulterend in harmonie en balans.

Reiniging is key

Voordat we helemaal zen worden, laten we niet vergeten dat regelmatige reiniging essentieel is. Edelstenen absorberen namelijk energieën uit hun omgeving, dus:

 1. Spoel ze af onder stromend water (let op: sommige stenen kunnen hier niet tegen).
 2. Laat ze opladen door maanlicht of zonlicht.
 3. Of leg ze op een bedje van Himalayazout voor zuivering.

Hierdoor blijven ze energetisch 'schoon' en effectief.

Programmeer jouw intenties

Edelsteengenezing draait veelal om intenties stellen; wat wil jij manifesteren?

 • Spreek hardop uit wat jouw doelen zijn terwijl je de steen vasthoudt.
 • Visualiseer dat deze intenties via de steen het universum in gestuurd worden.

Met elke aanraking herinner jij jezelf aan deze persoonlijke missies, waardoor ze nog krachtiger kunnen worden!

Combineer met andere methodes

Wees niet bang om edelsteengenezing te combineren met andere holistische praktijken zoals aromatherapie of reiki. Dit kan versterkend werken:

 • Voeg druppels etherische olie toe naast je collectie kristallen.
 • Een reikibehandelaar kan specifieke stenen gebruiken tijdens sessies voor extra focus op bepaalde chakra's.

Onthoud wel dat hoewel velen zweren bij de krachten van edelstenen, wetenschappelijk bewijs schaars is - maar hey, als het goed voelt, waarom niet? Experimenteer erop los en vind wat past binnen jouw levensstijl!

Wil jij de kracht van aromatherapie ervaren? Ontdek dan onze aromatherapie massage!

Bekijk hier onze aromatherapie massage >

Veel voorkomende misvattingen over edelsteen genezing

Edelstenen kunnen traditionele geneeskunde vervangen

Laten we gelijk met de deur in huis vallen: er is een hardnekkig idee dat edelstenen conventionele medische behandelingen compleet kunnen vervangen. Dit is gevaarlijk! Edelstenen kunnen een ondersteunende rol spelen, maar ze zijn geen vervanging voor professioneel medisch advies of behandeling. Altijd je dokter raadplegen!

 • Vervanging voor medicatie? Nee, dat zijn ze zeker niet.
 • Aanvullend? Ja, voor sommigen biedt het troost.

Alle edelstenen hebben dezelfde werking

Nog zo'n misverstand is dat alle stenen wel ongeveer hetzelfde doen. Nou nee dus. Elke steensoort heeft volgens liefhebbers z'n eigen unieke energie en toepassing. Rozenkwarts gaat bijvoorbeeld over liefde en amethist wordt geassocieerd met rust.

 • Voorbeelden van specifieke werking:
  • Rozenkwarts: liefde en harmonie
  • Amethist: innerlijke rust en spiritualiteit

Meer geld uitgeven betekent krachtigere werking

We denken vaak dat duurder automatisch beter is. Maar bij edelstenen hoeft dit echt niet zo te zijn! Het gaat meer om persoonlijke ervaring dan om prijskaartjes. Een goedkope steen kan net zo veel waarde hebben als een dure, als jij er maar iets bij voelt.

Wetenschappelijke bewijsvoering staat vast

Er circuleren verhalen dat de werking van edelstenen wetenschappelijk bewezen is. Helaas moeten we hier even op de rem trappen; concreet wetenschappelijk bewijs ontbreekt vaak nog. Dat betekent natuurlijk niet dat individuele ervaring waardeloos is – iedere ervaring telt!

Eén keer opladen en ze werken voor altijd

Veel mensen denken ook dat je een steen één keer 'oplaadt' onder bijvoorbeeld maanlicht en dat hij dan eeuwig z'n werk doet. Zou mooi zijn, toch? Maar regelmatige reiniging wordt juist aangeraden om de energetische kwaliteiten te behouden.

Kortom, blijf kritisch kijken naar wat je hoort over edelsteen genezing en vergeet nooit het belang van gezond verstand te gebruiken in combinatie met alle andere informatie die je tegenkomt!

Conclusie

stenen met genezende krachten

We weten nu dat alles energie heeft als we kijken naar de kwantumfysica. Dit in combinatie met de uitleg over entrainment geeft voor mij persoonlijk genoeg reden om te geloven dat edelstenen ons zeker wel kunnen helpen. Zolang we ons er maar voor open stellen en goed kijken naar wat we graag willen bereiken en welke steen daar bij zou kunnen helpen. Maar blijf wel realistisch en verwacht geen wonderen. 

  Persoonlijke ervaring telt

  Bij edelsteen genezing draait het veel om persoonlijke ervaring. Wat voor de een werkt, doet misschien niets voor de ander. En daarom raden wij aan:

  • Probeer het zelf uit en luister naar je eigen lichaam.
  • Houd een open geest maar blijf ook kritisch.
  • Raadpleeg altijd een medisch professional naast het experimenteren met alternatieve methodes zoals edelsteentherapie.

  Kortom, edelsteen genezing kan een interessante aanvulling zijn op iemands persoonlijke welzijn routine. Maar zoals bij alles geldt: geniet met mate en verwacht geen wonderen. En onthoud goed: gezondheid is goud waard, dus zorg altijd dat je goed geïnformeerd bent!

  Dat was hem dan! We hopen dat jullie net zoveel plezier beleefd hebben aan het lezen als wij aan het schrijven. Laat ons gerust weten wat jullie ervan vinden of deel jullie eigen ervaringen met edelsteen genezing!

  Wil je edelstenen voor jezelf aanschaffen? Bekijk dan de uitgebreide collectie op Spiru eens!

  Bekijk verschillende edelstenen >

  Aanbevolen leesmateriaal:

  Terug naar blog